logo
Emri:Perceptimet e Shqipërisë dhe Integrimi Europian: Të kënaqur me jetën, të kënaqur me BE, por të lumtur për t’u larguar!Perceptimet e Shqipërisë dhe Integrimi Europian: Të kënaqur me jetën, të kënaqur me BE, por të lumtur për t’u larguar!

Fondi Europian për Ballkanin, Akademia e Studimeve Politike dhe Lëvizja Europiane në Shqipëri në bashkëpunim me Gallup Europe organizoi një diskutim publik mbi "Perceptimet shqiptare dhe integrimi Europian: Të kënaqur me jetën, të kënaqur me BE, por të lumtur për t’u larguar?? Aktiviteti u organizua  ne Hotel Tirana International, Salla Balsha, në 19 shkurt 2010.


Diskutimi u hap me nje paraqitje te shkurter nga zonja Biljana Meshkovska, Menaxhere e Programit të Fondit Europian për Ballkanin. Rezultate specifike për Shqipërinë u prezantuan nga z. Robert Manchin, Drejtor i Gallup Europe. Rezultatet u diskutuan nga z. Selim Belortaja nga Ministria e Punëve të Jashtme, z. Thomas von Handel nga Delegacioni i BE-së në Shqipëri, z. Lutfi Dervishi nga Agjencia  Transparency International, z. Gledis Gjipali nga Lëvizja Evropiane në Shqipëri. Diskutimi u moderua nga zonja Rudina Xhunga, gazetare e stacionit televiziv kombetar Top Channel.


Takimi u zhvillua në prani të përfaqësuesve të institucioneve ndërkombëtare, medias, OJQ-ve, studentë dhe personalitete të tjera. Pjesëmarrësit dhe të ftuarit në panel diskutuan dhe shkëmbyen pikëpamje mbi rezultatet kryesore të hulumtimit në dritën e zhvillimeve politike, ekonomike dhe sociale të vendit duke theksuar çështje të tilla si liberalizimi i vizave, korrupsioni, etj pranimit në BE në, si një qasje krahasuese me vendet fqinje apo studimet e mëparshme të këtij lloji.


Rezultatet e studimit:

Shqipëria është kthyer ne nje vend me te papritura në këto momente: rezultatet treguan një përmirësim në shumë fusha të tilla si standarti i jetesës ose të identifikimit me udhëheqjen politike.

Standartet e jetesës

Pavarësisht nga kriza financiare, shkalla e kënaqshmërisë me standardin e jetesës u rrit me 10% nga viti i kaluar dhe është tani në 54%, një nga shifrat më të larta në rajon.

Mbështetje dhe pritjet nga të pranimit në BE

Mbështetje shqiptare për pranimin në BE është rritur gjithashtu edhe krahasuar me vitet e shkuara, duke arritur shifren 88%: së bashku me Kosovën, ky është niveli më i lartë e regjistruar në rajon.

Megjithatë, arsyeja pse njerezit presin me padurim pranimin ne BE-eshte se kjo eshte  e lidhur me disa prej problemeve me aktuale te tyre, te cilat ata mendojne se mund te zgjidhen nepermjet udhetimit paviza ne vendet e Bahskimit Europian.

Korrupsioni, besimi në institucionet

Ndryshime ka edhe ne shifrat e korrupsionit.  52 % e shqiptarëve pranojne se kane paguar te pakten një ryshfet vitin e kaluar, figura më të lartë në Ballkan. Nga ana tjetër, niveli i korrupsionit në botën e biznesit është vlerësuar të jetë më i ulti ndër vendet e rajonit.  Te anketuarit mendonin se ata ishin më pak të prekur nga krimi i organizuar.

Një trend pozitiv në opinionin publik shqiptar është në rritje me identifikimin klasës politike: 63% thanë se nuk ishte një parti apo politikan plotësisht përfaqësonin pikëpamjet e tyre politike.  Kjo eshte shifra më të lartë në rajon, duke treguar një rritje të madhe krahasuar me shifren 34% në 2006.

Mbështetja ndaj Qeverisë mbetet e përzier: 40% thanë se qeveria ishte duke bërë një punë të shkëlqyer apo të mirë, 30% u shprehen se puna e qeverise ështe mjaft e dobët.

Largimi nga vendi

Te kënaqur relativisht me standardin e tyre te jetes, nje përqindje e lartë e njerëzve te anketuar shohin mundësi më të mira jashtë vendit (64%).  Me pare shifrat ishin 32% në 2006).  Afërsisht 4 në 10 (41%) shqiptarë raportuan se anëtarët e familjes ishin larguar nga vendi gjatë pesë viteve të kaluara, duke paraqitur nivelin më të lartë të emigrimit të familjes në rajon.

Diskutim publik mbi "Perceptimet shqiptare dhe e integrimit evropian: Të kënaqur me jetën, të kënaqur me BE, por të lumtur për t’u larguar" u mbulua gjerësisht nga media e shkruar dhe elektronike.
Albania's Perceptions and European Integration: Satisfied with the life, satisfied with the EU but happy to leave !

http://www.balkan-monitor.eu/files/BalkanMonitor-2009_Summary_of_Findings.pdf
http://www.em-al.org/skedaret/1-Ne_me_optimistet_e_rajonit_-_Z._Lutfi_Dervishi.doc

Ndryshimi i fundit: 24-02-2010